Doe Deurne Dicht, open dat park!

Op zaterdag 19 augustus voerden wij actie aan de luchthaven van Deurne. Onze actie werd hardhandig onderbroken door een hallucinante hoeveelheid politieagenten, die duidelijk op de hoogte waren van onze plannen. Helaas voor hen: wij laten ons niet intimideren!

Terwijl de activisten, afkomstig uit alle hoeken van België en Nederland, voetbalden en picknickten, onderbrak de Antwerpse politie zélf het verkeer naar de luchthaven en arresteerde 44 actievoerders en omstanders. Het machtsvertoon van de politie was treffend: ze stonden er met zo veel toeters en bellen dat de omwonenden dachten dat er een terroristische aanval was. De repressie was in alle opzichten totaal disproportioneel. Enkele activisten hielden lichte verwondingen over aan de hardhandige aanpak. Alle materialen werden geconfisqueerd. De activisten werden tot 23u in de cel vastgehouden.

“Dit is typische politie-intimidatie. Terwijl de coke aan lopende band de haven van Antwerpen doorstroomt, worden alle middelen ingezet om vreedzame activisten te verhinderen in hun vrijheid van meningsuiting,” aldus woordvoerder Ruth-Marie. “Die intimidatie pakt niet bij ons. Wij staan hier terug op 14 oktober met veel meer mensen, om samen van de luchthaven een park te maken – zoals het hoort te zijn!”  

Voor de actiegroep weegt de enorme maatschappelijke kost van de luchthaven niet op tegen de baten. De actiegroep hekelt zich voornamelijk aan de geluidsoverlast, luchtvervuiling, CO2-uitstoot, stikstof en miljoenen euro’s aan belastingsgeld. Er is dit jaar een uitzonderlijke kans om de luchthaven te sluiten, omdat de omgevingsvergunning van de luchthaven in juni 2024 verloopt. “Wij vragen dan ook dat er geen nieuwe omgevingsvergunning wordt toegekend, zodat het terrein haar na-bestemming volgens het Gewestelijk Bestemmingsplan kan invullen – en dat is een park.”