We brachten het park naar Deurne

Rien ne va plus! Dat geldt zeker voor de luchthaven van Deurne. Maar je hoorde het ook tijdens de vele spelletjes roulette die werden ingezet op de toegangsweg naar die luchthaven. Wel zo toepasselijk! Net als de andere ludieke spelletjes, knappe speeches en muziek waar je op 19 oktober van kon genieten aan de Luchthavenlaan.

Na weken van voorbereiden en hard werk, was het een genot om het terrein zo snel vol te zien stromen. Om zoveel vuur en enthousiasme te voelen van buurtbewoners die spelletjes kwamen spelen, om steun te krijgen van rebellen uit andere steden en regio’s, en van andere actiegroepen. Beleef het opnieuw met de aftermovie!

Tip: zet hem even op groot scherm. Kippenvel!

Ludieke spelletjes spelen met belastinggeld

Als de overheid met ons belastinggeld mag spelen, mogen wij dat toch ook? Toch voor een middagje, dachten wij. Dus werkten we verschillende spelletjes uit waarmee je een stukje park (een plantje dus) kon winnen. Gelukkig hebben we heel wat plantjes uit mogen delen! Zo leeft het park al een beetje in de omgeving van de luchthaven, op vensterbanken en kastjes van mensen die we zo hard dat park gunnen.

Aan de roulettetafel speelde je met belastinggeld dat vervolgens ingezet werd voor

 • de ring rond Antwerpen
 • ofwel de luchthaven,
 • fossiele subsidies
 • ofwel het park. 

Even verderop gooide je kubb stukken omver die argumenten voor het behoud van de luchthaven voorstelden, zoals 

 • “Ge moet maar niet zo dicht tegen een luchthaven gaan wonen”
  Vliegtuigen zijn veel luider dan afgesproken, vliegen later dan toegestaan. En niet iedereen kan kiezen waar die gaat wonen: betaalbare woningen zijn schaars.
 • “Een luchthaven is goed voor business”
  Zo’n 30% privé jets stijgen leeg op in Deurne, bijvoorbeeld omdat een zakenman vanuit Kortrijk wil vertrekken. Of ze vliegen voor onderhoud in Rotterdam: “positioneringsvluchten” die veel schade doen. Spookvluchten. Als je een luchthaven bouwt, zal die gebruikt worden. Er is geen bewijs dat bedrijven wegtrekken als de luchthaven zou sluiten.
 • “Een beetje klimaatopwarming kan geen kwaad”
  De aarde warmt op. “Betere wijn” en zuiders aandoende zomers in België wegen niet op tegen dodelijk extreem weer zoals hittegolven en bosbranden. Als België kreunt onder een hittegolf, dan is die dodelijk in warmere landen.

Je kon sjoelen met belastinggeld en zo bepalen of dat besteed wordt aan:

 • een nieuw tapijt voor de luchthaven, zodat de privéjetvliegers nóg meer in de watten worden gelegd, 
 • winstuitkering voor de aandeelhouders, 
 • een nieuw buitenhuis voor de CEO van het Franse Egis (de uitbater van de luchthaven)
 • of… toch een park?

Tot slot was er ook het Rad van ‘had je 205 miljoen, wat zou jij dan doen?’ waar je een betere bestemming kon kiezen voor de 205 miljoen belastinggeld die al in de verlieslatende en compleet overbodige luchthaven werd gestoken. Beter openbaar vervoer? Ondersteuning voor de kinderopvang? Meer geld voor cultuur? Zeg het maar!

Foto’s

Dat het een fotogeniek feestje was! Neem zeker eens een kijkje in ons fotoalbum.

In de media

Ook de media waren weer (terecht) onder de indruk van onze actie.

Zon op én boven het terrein

De weergoden waren het duidelijk roerend met ons eens: hoewel er regen was voorspeld voor die middag, scheen de zon en bleef het droog. Tot amper een kwartier na de actie, toen alsnog een bui losbarstte! Toeval? We betwijfelen het! 😉

Veel dank aan iedereen die er was en een steentje bijdroeg aan dit fijne en plezante protest! Samen doen we Deurne dicht!

Wil je op de hoogte blijven van onze acties? Vul dan het formulier in en schrijf je in op de nieuwsbrief.